Català

#NoSenseEvidència

L’evidència científica és un dels pilars sobre els quals s’assenta la medicina moderna. Això no sempre ha estat així: durant anys es van aplicar tractaments mèdics sense comprovar prèviament la seva eficàcia i seguretat . Alguns varen ser efectius, encara que molts varen tenir resultats desastrosos .

No obstant això, en l’època en què més coneixements científics s’acumulen de la història de la humanitat, hi ha encara pseudo-ciències que pretenen, sense demostrar cap efectivitat ni seguretat , passar per disciplines properes a la medicina i arribar als pacients .

Els signants d’aquest manifest, professionals sanitaris i d’altres branques de la ciència, periodistes i altres, som conscients que la nostra responsabilitat, tant legal com ètica, consisteix a aportar el millor tractament possible als pacients i vetllar per la seva salut . Per això, l’aparició en els mitjans de comunicació de notícies sobre l’obertura d’un procés de regulació i aprovació de medicaments homeopàtics ens preocupa com sanitaris, científics i ciutadans, i creiem que hem d’actuar al respecte. Les declaracions de la directora de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) assegurant que «no tots els medicaments homeopàtics han de demostrar la seva eficàcia» i que «la seguretat no s’ha de demostrar amb assajos clínics específics» no fan sinó augmentar la nostra preocupació .

Per tant , sol·licitem :

 1. Que no s’aprovi cap tractament que no hagi demostrat, mitjançant assajos clínics reproduïbles, unes condicions d’eficàcia i seguretat almenys superiors a placebo. La regulació d’uns suposats medicaments homeopàtics sense indicació terapèutica és una greu contradicció en si mateixa i ha de ser rebutjada. Si no està indicat per a res, per què cal donar-lo? .
 2. Que l’AEMPS retiri de la comercialització aquells fàrmacs, de qualsevol tipus, que malgrat haver estat aprovats, no hagin demostrat una eficàcia més gran que el placebo o que presentin uns efectes adversos desproporcionats.
 3. Que el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i la resta d’autoritats sanitàries persegueixin a aquelles empreses que atribueixen qualitats curatives o beneficioses per a la salut als seus productes sense haver-ho demostrat científicament.
 4. Que el Consell General de Col·legis de Metges d’Espanya / Organització Mèdica Col· legial , en compliment de l’article 26 del Codi de Deontologia Mèdica, desaprovi als facultatius que prescriguin tractaments sense evidència científica demostrada.
Anuncio publicitario

16 comentarios en “Català

 1. Pingback: Manifiesto #NoSinEvidencia | Mediblog de Familia

 2. Pingback: #NoSinEvidencia | SobreviviRRHHé!

 3. Pingback: #NoSinEvidencia | Biblioteca Médica Virtual - Blog

 4. Pingback: #NoSenseEvidència | El blog d'enricpineda.com

 5. Pingback: #NoSenseEvidència | Me and my things

 6. Pingback: Hemos leído… » #NoSinEvidencia

 7. Com es pot creure que quelcom que no conté res, pugui ser eficaç? I per què no l’alquimia, l’imposició de mans, l’astrologia…? És que la gent és cada vegada més ignorant? Potser a alguns ja els hi va bé

 8. Pingback: No sin evidencia | Haciéndome el Sueco

 9. Pingback: No sin evidencia | Ibone Olza

 10. Pingback: #NoSinEvidencia – #EzEbidentziarikGabe | Hij@s de Eva y Adán

 11. Pingback: No sin evidencia | Manifiesto

 12. Pingback: #NoSinEvidencia: Contra la regulación de productos homeopáticos como medicamentos sin exigir eficacia - chuso.net

 13. Pingback: #NoSinEvidencia | El Módulo 2.0

 14. Pingback: #NoSinEvidencia | A con Ciencia

 15. Pingback: Homeopatia | quimicaimoltmes

 16. Pingback: #NoSinEvidencia | ss_site_title

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s